.

http://www.businessdictionary.com/definition/Taylorism.html

 Frederick Winslow Taylor (1856-1915) [Μεγαλώστε - Enlarge-Agrandir]

Frederick Winslow Taylor (1856-1915) [Μεγαλώστε – Enlarge-Agrandir]

Μεθοδολογία αποδοτικότητας της παραγωγής που σπάει κάθε δράση, εργασία ή στόχο σε μικρά και απλά τμήματα που μπορούν να αναλυθούν εύκολα και να γίνουν αντικείμενο μάθησης. Εισήχθη στις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ οι στόχοι του Τεϋλορισμού είναι:

(1) να επιτευχθεί ο μέγιστος κατακερματισμός εργασίας ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι απαιτήσεις δεξιοτήτων και θέσεων εργασίας στο χρόνο εκμάθησης,
(2) να διαχωρίζει την εκτέλεση των εργασιών από την εργασία σχεδιασμού,
(3) να διαχωρίζει την άμεση εργασία από την έμμεση εργασία,
(4) να αντικαθιστά τις εκτιμήσεις παραγωγικότητας με την εμπειροτεχνική μέθοδο από τις ακριβείς μετρήσεις,
(5) να εισάγει τη μελέτη χρόνου και κινήσεων για τη βέλτιστη απόδοση στην εργασία, την κοστολόγηση των δαπανών, τα εργαλεία και τον σχεδιασμό των σταθμών εργασίας, και,
(6) να καθιστά την πληρωμή προς το αποτέλεσμα, ως μέθοδο προσδιορισμού των μισθών.

Ο βιομηχανικός μηχανικός των ΗΠΑ, Frederick Winslow Taylor (1856-1915), με το βιβλίο του 1911: « Αρχές της Επιστημονικής Διοίκησης », καθόρισε τις θεμελιώδεις αρχές της παραγωγής μεγάλης κλίμακας, μέσω εργοστασίων συναρμολόγησης (γραμμή παραγωγής).
Υπογράμμισε τέλος, το κέρδος της μέγιστης αποδοτικότητας τόσο από τη μηχανή όσο και από τον εργαζόμενο, καθώς και τη μεγιστοποίηση του κέρδους, προς όφελος τόσο των εργαζομένων όσο και της διαχείρισης.
Αν και δικαίως έχει επικριθεί για την αποξένωση και την αλλοτρίωση των εργαζομένων έμμεσα και ουσιαστικά, με τη μεταχείριση τους με μηχανιστικό και αυτοματοποιημένο τρόπο, χωρίς συναισθήματα, και εύκολα αντιγράψιμους παράγοντες της παραγωγής, ο Τεϋλορισμός ήταν ένας κρίσιμος παράγοντας στη πρωτοφανή κλίμακα της παραγωγής των αμερικανικών εργοστασίων που οδήγησε στη σε νίκη των Συμμάχων στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και την συνακόλουθη αμερικανική κυριαρχία του βιομηχανικού κόσμου. Δείτε επίσης: Φορντισμός (πέντε αναρτήσεις).

.

Short Link: http://wp.me/pcPJ9-1dz

.